Nissan stoppar alla nylanseringar av fossilbilar i Europa idag – satsar bara på elbilar

Allt fler biltillverkare kommer med löftet att sluta sälja bilar med förbränningsmotorer i Europa. Det hela är i linje med EU:s kommande förbud på försäljning av nya bilar med förbränningsmotorer till 2035.

Nu ansluter sig Nissan till en allt större skara biltillverkare som satt ett stoppdatum för försäljningen av bilar med förbränningsmotorer. Från och med nu kommer varje ny modell som Nissan lanserar i Europa att vara en elbil.

Under de kommande åren kommer Nissan att fasa ut sina redan lanserade bensin- och dieselbilar. Det ska leda fram till att Nissan endast kommer att sälja helt eldrivna bilar i Europa från och med 2030.

– Elbilar är den ultimata mobilitetslösningen. Mer än en miljon kunder har redan följt med på vår resa och upplevt det roliga med en elbil från Nissan. Det finns ingen återvändo nu, säger Makoto Uchida, Nissans VD i ett uttalande.

– Elbilar som drivs av förnybara energikällor är nyckeln till att vi uppnår koldioxidneutralitet, vilket är centralt för vår Ambition 2030-vision. Nissan kommer att göra bytet till full el till 2030 i Europa. Vi tror att det är rätt sak att göra för vår verksamhet, våra kunder och för planeten, fortsätter Makoto Uchida.

Fram till 2030 kommer Nissan att lansera 19 nya elbilar. Under denna perioden kommer Nissan också introducera en ny koboltfri batteriteknik som ska sänka kostnaderna för elbilsbatterier med 65 procent till 2028.

Nissans designcenter i London arbetar på nya elbilar.

Nissan har hittills bekräftat två kommande elbilar för den europeiska marknaden. Det inkluderar en efterföljare till Nissan Micra som bygger på teknik från Renault. Den modellen kommer att bli Nissans framtida instegsmodell. Den andra modellen väntas bli en efterföljare till den något större Nissan Leaf.

98% laddbart om tre år

Under en övergångsperiod fram till 2030 räknar Nissan också med att försäljningen av laddhybrider kommer fortsätta att öka, parallellt med att elbilsförsäljningen ökar. Från 2018 till 2022 steg den laddbara marknaden från fem till 44 procent och helt eldrivna fordon steg från en till 12 procent.

Idag består 16 procent av Nissans försäljning i Europa av elbilar och totalt hälften av försäljningen är laddbar, en andel som inom tre år kommer uppgå till 98 procent.

– Med genombrott inom batteriteknik kommer elbilar att bli ännu mer tillgängliga, och Nissan kommer att fortsätta att kämpa för elbilar som det bästa sättet att ge renare, enklare och mer prisvärd mobilitet, kommenterar Guillaume Cartier, Nissan ordförande för AMIEO-regionen.

Nissan är inte ensamma om sina tydliga mål. Ford och Stellantis planerar också att vara helt elektriska i Europa till 2030. Volvo Cars planerar att sälja endast elbilar globalt 2030.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.