Nissan siktar på 40% elbilar 2027 – lanserar fyra nya modeller

Nissans koncept ger en föraning om eldrivna Nissan Micra.

Nissan ska kraftigt öka sin försäljning av elbilar under de kommande åren med den europeiska marknaden i spetsen. I planerna finns fyra nya elbilar i form av en ny generation Leaf men också eldrivna varianter av Qashqai, Juke samt möjligtvis en eldriven Micra.

Löftet är att 40 procent av alla bilar Nissan säljer i Europa i mars 2027 ska vara eldrivna vilket är biltillverkarens mest ambitiösa elbilsmål hittills. Globalt siktar Nissan på 20 procent elbilar vid den tidpunkten. Globalt är sedan målet 40 procent till 2030, och vid den tidpunkten kommer alla bilar som Nissan säljer i Europa vara helt eldrivna.

Förra året sålde Nissan 28 625 elbilar i Europa vilket motsvarar en andel på 9,7 procent av totalen.

Planerna delade Nissans VD Makoto Uchida med sig av i samband med presentationen av sin nya affärssplan The Arc som beskriver Nissans arbete de kommande sex åren.

Ny generation elbilar

Nissan har tidigare kommunicerat planerna kring en ny generation Nissan Leaf. Den ska presenteras senare i år och kommer ha säljstart under 2025. Nissan Leaf var länge en av Europas bästa säljande elbilar, men har under de senaste åren hamnat på den teknikmässiga efterkälken.

Även Nissan Juke och Qashqai kommer som elbilar. Det är eldrivna Juke som förväntas ha premiären först av de två. I planeringen ryktas det också om en mindre modell vilket skulle kunna vara en eldriven Nissan Micra. Den kommer i så fall dela tekniken med den nyligen lanserade Renault 5.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.