Nio:s Power Swap-station stöttar nu elnätet

Elbilstillverkaren Nio har idag åtta Power Swap-stationer i Sverige och 37 stycken totalt i hela Europa. På en global nivå finns det fler än 2300 stationer. Genom ett nytt initiativ kan Nio använda stationerna för att balansera energiförsörjningen och efterfrågan som svar på kortvariga fluktuationer i energinätet.

I december 2023 blev Danmark det första europeiska landet som drog nytta av Nios Power Swap-stationer för att reglera och upprätthålla nätstabiliteten. Framåt planerar Nio också att lansera frekvensregleringen vid sina Power Swap-stationer i Nederländerna och i ett nästa steg därefter göra likadant i Sverige, Norge och Tyskland.

– NIO Power Grid Service är en banbrytande branschinnovation som säkerställer att våra Power Swap-stationer inte bara gynnar NIO-användare utan hela samhället, säger Kajsa Ivansson Sognefur, Head of Power Europe på NIO.

– Utöver de bekvämlighets- och hastighetsfördelar som våra smarta elbilsanvändare redan uppskattar, lägger de nu till flexibilitet och stabilitet i försörjningen för hela nätet. Detta är ett enormt positivt steg framåt för att integrera och förbättra hanteringen av värdefulla energiresurser i regionen.

Med nya Nio Power Grid Service-programmet kan stationerna reagera inom sekunder på en frekvensavvikelse som indikerar en ökning i efterfrågan eller överskott av energi. Stationen kan sedan antingen använda överskottet av energi för att ladda sina batterier eller automatiskt minska sitt effektbehov när nätet behöver det som mest.

Nio ser också framåt mot nästa fas där man planerar att använda sina stationer för lastbalansering. Det skulle göra det möjligt att mata ström från lagrade batterier till nätet. Redan nu pågår tester, och när denna fasen är klar kommer Nio överväga att implementera tekniken vid flera av sina Power Swap-stationer i framtiden.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.