Nios nya budgetmärke med elbilar ska utmana Volkswagen

Under de senaste månaderna har det cirkulerat uppgifter om att kinesiska elbilstillverkaren Nio ska lansera ett nytt budgetbilmärke med fokus på elbilar i Europa. Nu har Nios VD William Li bekräftat uppgifterna för tyska tidningen Der Spiegel.

Nios elbilar kostar idag från omkring 700 000 kronor och uppåt miljonen i Sverige. Under det nya märket vill man lansera elbilar som halverar instegspriset. Målet är att utmana flera europeiska elbilstillverkare. Bland annat hoppas man kunna ta marknadsandelar från Volkswagen.

– Ja, prismässigt betyder det att vi också attackerar Volkswagen starkare än tidigare, säger William Li till tidningen.

William Li räknar med att de kinesiska biltillverkarna har flera fördelar gentemot sina västerländska motparter. Kina har ett starkare leverantörsled och bättre tillgång på råmaterial, menar William som tror att det ger kinesiska tillverkare kostnadsfördelar på upp till 20 procent.

Enligt tidigare uppgifter till Reuters går projektet med att lansera nya billigare elbilar under projektnamnet Firefly och Alps. Elbilarna kommer Nio tillverka i Kina och exportera till Europa. Lanseringen skulle kunna ske redan nästa år.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.