Nio ska utmana med billigare elbilar i Europa trots tullar

Kinesiska Nio ska lansera två nya bilmärken i Europa inom de kommande åren. Det i form av Onvo och Firefly som innebär betydligt lägre prissatta elbilar än dagens premiummodeller från Nio.

I samband med ett evenemang i Amsterdam tidigare i år berättade Nios VD William Li att man planerar att pressa priserna med totalt fyra modeller från Onvo och tre från Firefly inom de kommande två eller tre åren. Vid ett mer nyliga evenemang i Tianjin så kommenterar William Li EU:s strafftullar:

– EU införde ursprungligen en tull på 10 procent på kinesiska elbilar, och nu har ytterligare 21 procent lagts till, vilket höjer den till 31 procent, vilket definitivt inte är rätt, sa William Li vid evenemanget.

Men trots tullarna kommer man att lansera de nya märkena och dessutom kommer man vara konkurrenskraftiga.

– Vi vill absolut inte ha med så många extra tariffer, men om det är vad som i slutändan bestäms, så kommer Firefly även med dessa extra tariffer fortfarande att vara konkurrenskraftigt i Europa, sa William.

– Även om vi kommer att drabbas av många tariffer så har vi fortfarande en chans, vi är fortfarande konkurrenskraftiga, men det kommer naturligtvis att påverka en del försäljning och vinster, fortsatte William.

Nio har inga planer på lokal produktion i Europa inom de närmaste tiden. Först måste man i så fall kommer upp i en viss volym på den europeiska marknaden för att det ska vara aktuellt.

– Om vi når mer än 100 000 enheter är det vettigt att bygga en fabrik i Europa, förklarade William.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.