Nios batteristationer för elbilar kan komma att balansera elnätet

Idéen om att använda elbilar som mobila powerbanks, och för att balansera elnätet har resulterat i utvecklingen dubbelriktade laddningstekniker som V2G och V2L.

Nu tittar elbilstillverkaren Nio också på tekniken och det på möjligheten att tillämpa den på sina batteribytarstationer. Vid dessa stationer finns idag upp till 13 batterier på lagring med en samlad kapacitet på 600 till 700 kWh.

I ett inlägg på sociala media-plattform WeChat beskriver Nio ett scenario där stationerna kan fungera som ”små virtuella kraftverk”.

I stationerna kan en viss del av batterierna göras tillgängliga för att under fem till tio minuter tillföra ström till elnätet under energitoppar. På samma vis kan batteristationen ta emot kommandon om att öka laddningseffekten för att ta hand om överskott i elnätet.

Under normala förhållanden är detta inget som skulle påverka användarupplevelsen vid batteristationerna, förtydligar Nio. När Nio tänker lansera tekniken framgår inte. I inlägget refererar man endast till att funktionen ska gå i provdrift.

På gång till Sverige

Nio är på intåg i Sverige. I sommar aviserade Nio de första planerna på en etablering här. Igår bekräftade Nio att den första modellen att komma till Sverige är elbilen Nio ET7. Även i Sverige lär vi få se batteristationerna där Nio-förare på fem minuter kan byta ut sitt urladdade batteri till ett fulladdat batteri.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.