Nio redo att öppna första stationen för batteribyte i Norge

Kinesiska elbilstillverkaren Nio har tagit en egen väg när det gäller snabbladdning av elbilar. Visserligen kan man ladda elbilarna med sladd precis som med andra elbilar. Men Nio erbjuder också möjligheten att på ett par minuter byta hela batteriet i bilen. I Kina har man idag över 700 stationer utmed med större vägarna som gör just detta.

I somras klev Nio in på den norska marknaden med elbilen Nio ES8. Det är den första marknaden för Nio utanför Kina. Med det kom också planerna att öppna stationer för batteribyte även i Norge. Bygget av den första stationen startade i höstas.

Idag berättar Nio att stationen, som är placerad utanför Lier kommun några kilometer norr om Drammen, har fått alla tillstånd och är redo att öppna. Premiärdatumet blir den 19 januari, enligt ett meddelande från Nio.

Ett byte tar ungefär fem minuter. Från start kommer batterier erbjudas i två olika storlekar. En mindre variant på 75 kWh samt en större variant på 100 kWh. Längre fram kommer man också kunna byta till sig ett riktigt långresebatteri på hela 150 kWh.

Nio planerar att öppna ytterligare stationer i Norge under 2022. Totalt ska det bli 19 stycken strategiskt utplacerade stationer vid de största städerna och mest trafikerade vägarna.

Nio kommer till Sverige

Nio kommer också till Sverige. Under 2022 är planen att etablera sig i Sverige, Nederländerna och Danmark som nya marknader. Det avslöjade man i samband med premiären av Tesla Model 3-utmanaren Nio ET5. Till 2025 är planen att ha etablerat sig i 25 länder.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.