Nio lanserar ny elbil: Nio ET7 får en räckvidd på upp till 1000 kilometer

Idag höll kinesiska elbilstillverkaren ett stort evenemang där man presenterade ny batteriteknik och en ny elbilsmodell. Under evenemanget lanserade Nio ett nytt 150 kWh batteri med en räckvidd på över 1000 kilometer, enligt kinesiska körcykeln NEDC.

En av höjdpunkterna är att befintliga ägare av elsuven Nio ES6 kommer kunna byta batteri även till det nya batteriet i en av företagets många stationer för batteribyte.

Nios bidrag till ”snabbladdning” är helt enkelt ett nätverk av stationer i Kina där man byter hela elbilens batteri. Ett ingrepp som tar ett par minuter.

Nios nya lyxiga elbil

Den nya elbilen Nio ET7 tar formen av en premiumsedan. Den erbjuds med tre olika storlekar på batteripaketet. Det minsta batteriet på 70 kWh ger en räckvidd på 500 kilometer och mellanbatteriet på 100 kWh ger en räckvidd på 700 kilometer. Det största batteriet på 150 kWh ska ge en räckvidd på över 1000 kilometer, enligt körcykeln NEDC.

Nio ET7 får två motorer, där den främre producerar 180 kW och den bakre 300 kW. Den samlade kraften på 480 kW producerar över 650 hästkrafter. 0-100 km/h klarar den på 3,9 sekunder. Tillbaka till 0 klarar den på 33 meter med hjälp av sina Bremobromsar.

I samband med premiären öppnade Nio också försäljningen av modellen för den inhemska marknaden. De första leveranserna ska sedan ske i början av 2022. Lanseringsmodellen får batteripaketet på 100 kWh och ett startpris på 670 000 kronor. Om man väljer att nyttja Nios hyrtjänst av batteri kostar modellen från 500 000 kronor med en tillkommande månadshyra på 1800 kronor per månad.

Autonom körning och LIDAR

En av höjdpunkterna är bilens autonoma förarassistantsystem. Under presentationen la Nio nämligen sitt gamla förarassistanssystem ”Nio Pilot” på hyllan. Istället lanseras NAD, Nio Autonomous Driving. NAD kommer kunna köra själv på motorvägar, i stadstrafik och i företagets stationer för batteribyte.

NAD nyttjar LIDAR-teknik som utgår från ett ”vakttorn” på bilens tak. Systemet ska kunna se upp till en halv kilometer bort och med en spridning på 120 grader. Som komplement till LIDAR har också ET7 11 stycken 8 megapixel-kameror och 12 ultrasoniska sensorer.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.