Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Eldrift

New York får sin första gula Tesla Model 3-taxi

New York är kända för sina ikoniskt gula taxibilar. Under det senaste decenniet har staden arbetat för att minska utsläppen hos stadens taxibilar. Idag är de flesta taxibilarna i trafik laddhybrider.

Nu fortsätter elektrifieringen, och tidigare i år blev Tesla Model 3 godkänd att gå som taxi i staden. I dagarna rullade den första gula Tesla Model 3 ut i allmänhetens tjänst ut på storstadens vägar.

Taxichaufförer arbetar i tolvtimmarsskift och bilens räckvidd är tillräcklig för att att klara av skiftets alla körningar, berättar taxibolagets ägare Adriel Gonzalez till Business Insider. De flesta förarna har välkomnat elbilen. Han medger dock att det finns en inlärningsperiod hos andra. En förare upplevde sådan räckviddsångest att han avslutade sitt skift på förtid med 80 procent kvar i batteriet.

På sikt ser Gonzalez att den större modellen Tesla Model Y skulle vara den perfekta taxibilen för New York. Sedan tidigare är elbilarna Nissan Leaf och Nissan NV200 godkända elbilar i New York. I taxiflottan idag finns ett hundratal sådana i trafik.

Första el-taxin kom redan 1897

New Yorks första motordrivna taxibolag startade 1897 i form av 12 stycken eldrivna Hansom-vagnar. Dessa ersattes senare med taxielbilen Electrobat. Under de kommande tio år blev de elektrifierade transporterna det dominerande inslaget i taxitrafiken. 1907 hade man omkring 1 000 eldrivna taxibilar i staden.

Allt kollapsade i samband med en brand som förstörde 300 taxibilar och till följd av finanskrisen som kom samma år överlevde företaget inte olyckan. Den hästdrivna taxin fick återigen sin revansch under de kommande åren. Under 1920-talet introducerade GM och Ford taxibilar med förbränningsmotor i staden.Relaterad läsning

Skriven av

Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.

Kommentera eller läs kommentarer

Elbil

Volvo och Volkswagen är de enda biltillverkarna med tillverkning i Europa som är redo nog att ställa om till elbilar och klara EU:s mål...

Eldrift

Tysklands transportminister Andreas Scheuer vill att Tesla öppnar upp sitt nätverk av snabbladdare i landet. Anledningen är att Andreas vill säkerställa att landets laddnätverk...

Stöd Allt om Elbil

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons
Annons