Nevs i Trollhättan varslar 320 av 340 anställda – från Saab-elbil till Nevs-robottaxi

Nevs som tog över den gamla Saab-fabriken i Trollhättan har nu pausat sin verksamhet. Nu varslar man 320 av sina 340 anställda. Nevs har under en längre period sökt efter en ny ägare men i början av året gick förhandlingarna i stöpet.

– Med stor sorg informerar vi er idag om att Nevs nu kommer att gå i viloläge, vilket innebär att vi kommer att tvingas minska alla kostnader och drabbas av uppsägningar inom alla företagsområden. Vårt beslut kommer efter att vår ägare Evergrande och våra investerare inte kunde slutföra förhandlingarna i enlighet med vårt kontrakt, säger Nina Selander, tillförordnad vd på Nevs.

Nevs har fått direktiv av sin ägare Evergrande att minska på alla kostnaderna, lösa leverantörsskulder och undvika konkurs. Därför genomför man nu de omfattande nedskärningarna på både verksamheten och personalen.

Nevs och Saab i korthet

Nevs köpte upp Saab Automobiles konkursbo 2012. Planerna då var att återlansera Saab 9-3 som elbil. Tillverkningen startade 2013, med stoppades sedan 2014 då företaget fått ekonomiska problem.

2017 efter att man förlorat licensen av använda namnet Saab på bilarna visade Nevs upp elbilarna Nevs 9-3 och 9-3X. Samma år rullade de första bilarna av produktionslinan under det nya namnet, men produktionen blev inte långvarig denna gången heller. 2018 stoppades den efter att det blev svårt att få ihop ekonomin.

Nevs 9-3. Foto: Nevs

2019 skiftade sedan Nevs om sin verksamheten att helt fokusera på autonom körteknik och en självkörande robottaxi. Året efter gick Evergrande in som ägare i bolaget. Sedan i början på förra året har Evergrande försökt sälja verksamheten. Något som Evergrande ännu inte lyckats genomföra.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.