Nej, Mercedes har inte skrotat elbilarna

Mercedes kommer nästa år lansera sin nya elbilsserie CLA som innebär en helt ny generation elbil, det med fokus på saker som extremt låg förbrukning och snabb laddning. Samtidigt så sprids uppgifter i sociala medier om hur ”Mercedes lagt ner sin satsning på elbilar”.

Det är så klart inte sant. Mercedes ska fortfarande ställa om till eldrift, men skjuter på delmålen. Mercedes hade planerat för att hälften av alla bilar man säljer 2025 skulle vara laddbara. Nu flyttar man istället den förväntningen till 2030.

Förra året var 11 procent av alla Mercedes sålda bilar globalt elbilar, en ökning med 73 procent mot föregående året. Tillsammans utgjorde elbilarna och hybriderna en andelen 19 procent av den totala försäljningen.

– Förra året sålde Mercedes-Benz 73 procent fler elbilar än året före, så vi är på väg uppåt. Men jag tror inte att vi kan dra en rak linje. Vi är på väg mot en nollemissionsvärld men det kommer att dröja en hel del år, säger Ola Källenius till Dagens Industri.

Mercedes kommer alltså fortsätta att ställa om och satsa på elbilar. Trots allt så är det på många håll beslutat om att det ska bli förbjudet att sälja nya bilar med förbränningsmotorer i framtiden. Så samtliga biltillverkare, inklusive Mercedes, måste lansera attraktiva alternativ för att behålla marknadsandelar även i framtiden.

Supereffektiva elbilar på gång

Mercedes har genom sitt koncept Vision EQXX demonstrerat hur långt man kommit i utvecklingen av en helt ny generation elbil med ett särskilt fokus på effektivitet. Från ett batteri på mindre än 100 kWh klarar konceptet att köra över 100 mil på en laddning.

Kunskaperna från det konceptet kommer Mercedes föra in i sina kommande elbilar som illustrerats genom Concept CLA. Här kommer Mercedes erbjuda elbilar med räckvidder på runt 750 kilometer från ”förhållandevis små batterier”.

Mercedes har som mål att erbjuda en sedan med en genomsnittlig förbrukning på 12 kWh/100 km. Lägg där till ny modern koboltfri batteriteknik och en 800-voltsplattform med möjligheten att kunna snabbladdas med effekter på upp till 250 kW – så får vi en elbil som även ska briljera på långresorna.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.