Nästan alla väljer elbil i Norge vid privatköp – företagare halkar efter

Elbilarna fortsätter öka i popularitet i Norge. I flera år har andelen elbilar bland nya bilar i Norge legat bland den högsta i världen. Under de senaste åren har vi sett andelarna klättra från 30 till 40 och ibland upp till 50 procent under vissa månader.

I takt med att nya modeller når marknaden hittar allt fler också en elbil som passar dem. I juni var hela 65 procent av alla nya bilar i Norge just en elbil. Årsgenomsnittet i år ligger på hela 57 procent.

Om vi bryter ner siffrorna så finns det en grupp som sticker ut i statistiken. Det är gruppen privatkunder. Hela 77 procent av de som köper sin bil privat väljer en elbil.

På den kommersiella delen av marknaden går dock övergången långsammare. Andelen helt eldrivna personbilar som köps av företagskunder stod för endast 37,3 procent, det skriver TV2 Norge.

Bland annat noterar Norska elbilsföreningen att genomslagskraften för eldrivna skåpbilar och varubilar är låg. Även om det finns en kraftig uppgång från 2020, så är bara 18,8 procent av alla sålda skåpbilar i år eldrivna. Resten är dieseldrivna.

– På grund av kryphål i skattereglerna för bilar finns det lägre skatter på förorenande bilar hos företag. Regeringen måste fixa detta så snart som möjligt om vi ska nå 100 procent marknadsandel för elbilar och eldrivna varubilar på bara tre och ett halvt år, säger Christina Bu, generalsekreterare i Norska elbilsföreningen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.