Nästa utmaning för Tesla är en elbil mindre än Model 3/Y till halva kostnaden

I samband med att Tesla släppte sin tredje kvartalsrapport besvarade ledningen och Elon Musk på aktieägarnas frågor. En av frågorna handlade om Teslas tredje elbilsplattform och vilka kostnadsminskningar Tesla kunde uppnå med en sådan.

Frågan berörde alltså efterföljaren till Tesla Model 3 och Model Y. Elon Musk inleder sitt svar med att han absolut inte vill kommentera någon tidsplan. Han erkänner dock att utvecklingsteamet nu måste göra något efter Cybertruck och Semi.

– Jag menar att det primära fokuset för vårt utvecklingsteam för nya bilar nu är uppenbart är vid den här punkten där vi har gjort klart konstruktionen för Cybertruck och Semi. Så det är uppenbart att gissa vad vi jobbar med. Vilket faktiskt är nästa generationens fordon som kommer att handla om att halvera kostnaden för 3/Y-plattformen, berättar Elon Musk.

– Den kommer att vara [en] mindre [elbil] för att vara ärlig. Jag tror att den snabbt kommer överträffa produktionen av alla våra andra fordon tillsammans, fortsätter Elon.

En annan Tesla-representant flikar in: ”Vi kommer så klart ta allt vi lärt oss från S, X, 3, Y, Cybertruck och Semi och inkorporera det till den plattformen men vi, som du [Elon] har sagt till oss många gånger, är att vi siktar på ett två för en mål”.

– Hur gör vi två bilar för den insats som krävs för att göra en Model 3? Vi tror att detta är möjligt. Men jag bör nämna vad jag sagt att jag förmodligen ser en väg, en extremt svår väg med otroligt utförande som kräver massor av hårt arbete, avslutar Elon Musk.

Samtalet finns att lyssna på här, vid tidsstämpel 37:19:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.