Nästa elbil från Audi – Q6 e-tron bekräftad till 2022

Audi Q4 e-tron

Audi ligger inte på latsidan när det gäller elbilen. I april är det premiär för Audi Q4 e-tron och nyligen fick vi ta del av Porsche-besläktade Audi GT e-tron.

Nu står det klart att Audi Q6 e-tron kommer nästa år. Den är omskriven som en släkting till nästa generation av Porsche Macan som också blir eldriven. Det avslöjade Audi-chefen Markus Duesmann i samband med bolagets årsstämma.

Den blir baserad på företagets kommande elbilsplattform PPE (Premium Platform Electric) som utvecklas tillsammans med Porsche. Audi Q6 e-tron blir den första elbilen från bolaget att använda PPE-plattformen. Storleksmässigt lär den matcha dagens Audi Q5.

Plattformen är en vidareutveckling av J1-plattform som Porsche Taycan och Audi GT e-tron bygger på. Den kommer också ha en 800 V-arkitektur och ha en laddeffekt på 350 kilowatt. Förväntningen, trots att elbilen är en modell större, är en uppskattad räckvidd på omkring 500 kilometer.

Fram till 2025 planerar Audi att lansera 20 helt eldrivna modeller, och en serie laddhybrider. Företaget förutspår att omkring en tredjedel av den globala försäljningen skall bestå av helt eldrivna och laddbara modeller tills dess, skriver Audi i sin årsrapport.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.