Nascar visar upp en elbil i samarbete med ABB

Nu satsar Nascar på elbilar och i samarbete med partnern ABB visar man nu upp den nya elbilsprototypen. Bilen har bland annat två motorer som tillsammans levererar över 1000 kW i motoreffekt och ett batteri på 78 kWh.

Prototypen är utvecklad tillsammans med Nascars bilpartners Chevrolet, Ford och Toyota. Själva syftet är inte att man ska ersätta de fossilbilsdrivna tävlingsbilarna rakt av. Istället är det här ett ställningstagande för att Nascar ska minska sina fossila utsläpp. Till 2035 ska man vara koldioxidneutrala.

Stor vinge!

Men som en långsiktig plan så kommer man att ”sluta bränna bränslen, och gå över till eldrift”. Till 2028 ska Nascar bland annat bygga upp ett nätverk av snabbladdare vid sina egna tävlingsbanor.

– Syftet med samarbetet mellan Nascar, ABB i USA och NASCAR-industrin är att tänja på gränserna för elektrifieringsteknik, från elbilsracing till långdistanstransporter till anläggningsdrift, kommenterarRalph Donati, vice-VD för ABB.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.