NASAs nya elbuss för att transportera astronauter är klar

Redan 2019 visade elbilsuppstickaren Canoo upp sin elbilsplattform av skateboard-typ. En flexibel plattform som kan byggas på med en rad olika karosser. I en upphandling förra året vann man senare ett kontrakt med NASA.

Uppdraget var att leverera elbussar som ska kunna transportera astronauter runt på rymdanläggningen och till uppskjutningsplatsen. Nu är de tre första elbussarna färdiga, och Canoo visar nu upp sin skapelse Crew Transportation Vehicle. De har plats för fyra astronauter, tre NASA-supportpersonal och en förare.

De har fått en exklusiv interiör och exteriör design som kommer att ge astronauter och personalen den komfort och säkerhet som krävs för den 14,5 kilometer långa resan till uppskjutningsplatsen.

Det hela är en del av NASAs bemannade rymdresa Artemis II till månen nästa år. En resa som i sin tur är en förberedelse till den första bemannade rymdexpedition till Mars.

– Vi är stolta över att vara en del av Artemis-uppdragen och att leverera NASA:s första nollutsläppsfordon för astronauttransporter. Alla våra partners har arbetat hårt för att säkerställa att vi utför vår del för att transportera astronauterna under de första 14,5 kilometer av varje uppskjutning, säger Tony Aquila, ordförande och VD, Canoo.

Elbussen från Canoo levererar upp till 350 hästkrafter, och klarar att köra 320 kilometer på en laddning från ett batteri på 80 kWh.

Canoo har nyligen också vunnit en upphandling med amerikanska försvarsdepartementet. Här ska man leverera särskilt tåliga batteripaket för elfordon – för användning inom försvaret.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.