När får vi se en kombi som elbil? Här är tre eldrivna kombibilar att sätta hoppet till

En av Sveriges mest ikoniska bilar är kombin. Den har format bilden av det svenska folkhemmet med ”villa, Volvo och vovve”. En elbil med stor bagagelucka med plats för vovven, matkassarna och månadens ranson av källsorterat skräp som ska till sortergården. När ska vi se en värdig ersättare till den boxiga kombin i form av en kombi-elbil?

Någonstans tog SUV:arna över när de större bilarna skulle bli elbil. På sätt och vis är det en tacksam konstruktion för elbilstillverkarna. Det är enkelt att lägga ett tjockt lager batterier i golvet och sedan placera kupén ovanpå. Nu vill vi se en äkta kombi-elbil och det finns några hopp där ute.

Första hoppet är MG5 EV

Den ursprungligen brittiska biltillverkaren MG försvann omkring 2005. Tack vare kinesiska SAIC är nu märket tillbaka i Europa. Nu fokuserar man på lågprisbilar där en del elbilar ingår i utbudet. I och portföljen finns en eldriven kombi, som inte är mycket dyrare än en Renault Zoe. Det betyder att den i Sverige skulle kosta omkring 360 000 kronor. Nu finns modellen dock inte i Sverige. Ännu.

MG5 EV – en eldriven kombi med lågt pris

Elbilen MG5 EV har en räckvidd på 344 kilometer enligt standardiserade WLTP-körcykeln. Den har plats för fem personer, och bagaget rymmer 464 liter och hela 1456 liter när baksätena fälls ner. Batteriet på 52,5kWh kan CCS-snabbladdas från 0-80% på omkring 50 minuter.

Ett par kompletterande ord finns att säga om MG5 EV. Detta är en mycket simpel bil. Det finns ingen wow-faktor, utan fullt fokus är på praktikalitet och lågt pris. Även om MG5 EV ännu inte finns i Sverige så arbetar MG med en etablering i Sverige. Första modellen är dock den lilla kompakta suven MG ZS EV, med ett ännu lägre (för tillfället okänt) pris.

I videon nedanför kan du se när Electrifying testar MG5 EV.

Andra hoppet är Volkswagen ID. Space Vizzion

Fortfarande på konceptstadiet finns Volkswagens eldrivna kombi ID. Space Vizzion. Konceptet har en räckvidd på upp till 590 kilometer. Vår gissning är att detta blir en kombi av modell större med utrymmen något större än Volkswagen Passat.

Volkswagen har tidigare sagt att man kommer presentera den produktionsklara versionen i slutet på 2021. Den kommer att lansera i olika versioner för Europa, Nordamerika och Kina. Vi längtar.

Tredje hoppet är Porsche Taycan Cross Turismo

Porsche har lovat en kombiversion av Porsche Taycan. Först skulle modellen presenteras ungefär nu. På grund av att Taycan blev en sådan succé valde man att fokusera på den och skjuta på lanseringen. Lanseringen sker i början på nästa år istället.

Taycan har fokus på prestanda, en räckvidd på upp till 450 kilometer och en prislapp på 1,7 miljoner kronor. (Det finns dock en instegsmodell på strax över miljonen). Vi är ganska övertygande ”Taycan kombi” kommer med en snarlik prislapp. Om inte ännu högre.

Bubblare: Ombyggd Tesla Model S

Om man känner sig händig är ett alternativ att bygga om sin eldrivna sedan. Det gjorde bland annat holländska RemetzCar. Tanken var att bygga om 20 stycken Model S till att börja med. Tyvärr slog man igen portarna 2018. Man lyckades dock få ihop en bil. Verket (för inspiration) finns att skåda nedan.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.