NAF/Motor: 31 elbilar i stort räckviddstest – sommaren 2022

Två gånger om året testar NAF och Motor.no den faktiska räckvidden på flera elbilar som finns på den (norska) marknaden. Alla elbilarna testas samtidigt, under samma förhållanden, och körs helt enkelt tills att de stannar helt och hållet.

Igår genomförde man sommarens stora räckviddstest, och i det deltog 31 elbilar. I årets upplaga uteblev möjligtvis det mest optimala sommarvädret vilket säkert ökade förbrukningen en aning mot tidigare tester. Motor.no beskriver ett växlande väder, med spridda regnskurar och temperaturer mellan 7 och 15 grader.

Testteamet startar sin resan från Oslo, och kör sedan en slinga norr upp i landet enligt gällande hastighetsbegränsningar. Körningen motsvarar en ”genomsnittlig långresa” genom landet och består av stadskörning, landsvägar och motorvägar i hastigheter mellan 60 och 110 kilometer i timmen. NAF/Motor använder sig av samma sträcka varje säsong, för att kunna jämföra resultaten.

Nedan finns resultatet från de 31 elbilarna som ingick i testet:

Mer om gårdagens test finns att läsa hos NAF (på norska).

Om du saknar någon elbil i listan beror det antagligen på att den modellen har varit med i ett test ett tidigare år. Räckviddsrekordet innehas av en Tesla Model 3 Long Range, och sattes förra sommaren. Den klarade då 654 kilometer. Resultatet från tidigare tester kan du hitta här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.