MP föreslår 1500 kr till den som leasar elbil och en ”rätt-att-ladda”-garanti

Idag var det Miljöpartiets tur att lägga fram sin alternativa budget. Givetvis står hållbara transporter i fokus med både förslag om återinförandet av klimatbonusen för elbilar men också en månadsvis leasingcheck.

Genom leasingchecken vill Miljöpartiet underlätta för de som idag kör en gammal bil att byta ut den mot en modern elbil. Stödet är riktat till hushåll med låga inkomster med ett värde upp till 1500 kronor per person i 36 månader.

– Vi presenterar en budget som visar att det går att nå våra klimatmål trots tuffa ekonomiska tider och en osäker omvärld, samtidigt som vi ökar jämlikheten, stärker jämställdheten och möter våra stora välfärdsutmaningar, säger Märta Stenevi, MP:s språkrör.

Miljöpartiet vill också se en höjd bonus i bonus malus för människor på lands- och glesbygd. Man vill också se en snabbare utbyggnad av laddinfrastrukturen för att säkra en tryggare omställning för den som väljer elbil.

Dessutom måste det bli enklare att satta upp laddinfrastruktur både hemma och på jobbet. En “rätt-att-ladda”-garanti föreslås med undanröjandet av krånliga regelverk.

I budget finns också förslag om höjningar av skatten på bensin- och diesel.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.