MOIA presenterar världens första elbil för samåkning

MOIA är ett nytt företaget inom Volkswagen-koncernen som endast på ett år har utvecklat ett omfattande samåkningskoncept för storstäder. MOIA är en helt eldriven bil som är specialanpassad för samåkning.

MOIA har plats för upp till sex passagerare per fordonet, och är en vision om att minska trafiken i större städer. Bilen beskrivs som rymlig, med gott om benutrymmen och lätt att ta sig till rätt plats. Sittplatserna är utrustade med dimbara läslampor, USB-portar och ett snabbt wifi.

Den automatiska dörren och dörrhandtaget gör det lätt att komma in och ut. Bredvid föraren finns rymlig bagageförvaring. Bilen ska erbjuda totalt komfort. Bilen har en räckvidd på 30 mil och kunna snabbladdas på upp till 80 procent på 30 minuter.

Först ut i Hamburg

Den första etappen i projektet blir en lansering i Hamburg i slutet av 2018. Till dessa ska hela ekosystemet inklusive bilen vara på plats. Det kommer vara ett komplett ekosystem för samåkning.

Förutom bilen består systemet av en app, där resenärer bokar sina resa och på förhand ser resans kostnad. Systemet bokar automatiskt rutterna i realtid för att på så effektivt sätt som möjligt gruppera passagerarna som ska till liknande destinationer.

– Målet är att få bort 1 miljon bilar i storstäderna i Europa och USA år 2025. För ett år sedan presenterade vi på TechCrunch i London vår vision om samarbete med storstäderna för bättre effektivitet i trafiken. Vi ville skapa en lösning för de typiska transportproblemen i städerna, som trafik, luftföroreningar, buller och utrymmesbrist och samtidigt hjälpa dem nå sina hållbarhetsmål. På kort tid har vi lagt grunden till ett nytt koncept för storstaden för internationell lansering under 2018, sade Ole Harms, MOIA:s koncernchef.

Bagage placeras bredvid.
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.