Mobility Sweden vill se elbilsbonus riktad till privatpersoner

Antalet nya elbilar i registreringsstatistiken fortsätter vara hög, men enligt branschorganisation Mobility Sweden är det till följd av välfyllda orderböcker. De flesta leveranserna kommer från en tidigare period med leveransproblem orsakade av pandemin och komponentbrist och från en tid med klimatbonus.

Leveranstiderna är nu, i de flesta fallen, på väg tillbaka till de normala vilket är något som oroar Mobility Sweden. Registreringsstatistiken visar nämligen en sak, och försäljningsstatistiken en annan sak.

– Branschens interna orderstatistik visar på att årets nyförsäljning av elbilar minskar mest av alla drivlinor samtidigt som försäljningen av bensin och diesel ligger på ungefär samma nivå som i fjol. För att vända denna trend och åter få fart på elektrifieringen behöver regeringen under våren införa ett styrmedel riktat mot privatpersoner, säger Mattias Bergman, VD på Mobility Sweden. 

Det finns ett tydligt trendbrott i statistiken i år. De flesta elbilarna som registreras idag köps av företag. Privatmarknaden beskriver Mobility Sweden som svag. 66 procent av årets elbilsregistreringar är på juridisk personer jämfört med 42 procent under samma period i fjol.

Hittills i år har det registrets omkring 85 000 elbilar, en ökning med 40 procent mot samma period förra året. I år är 36 procent av alla nya bilar en elbil, andelen elbilar i september var 43 procent.

Höjer prognosen

Till följd av en starkare leveransförmåga från stora orderböcker från innan klimatbonusen togs bort skruvar Mobility Sweden nu upp prognosen för 2023. Man räknar med 280 000 nya bilar mot tidigare uppskattade 265 000. Av dessa räknar man att runt 35 procent kommer vara elbilar, motsvarande 98 000 enheter.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.