MIT-forskarna: Elbilar är bättre för plånboken och miljön än alla andra bilar

Forskaren vid anrika universitet MIT (Massachusetts Institute of Technology) har beräknat kostnaden och miljöpåverkan hos bilar. De beräknade koldioxidutsläppen och full livslängdskostnad, inklusive inköpspris, underhåll och bränsle för nästan alla nya bilmodeller på (den amerikanska) marknaden.

Under torsdagen publicerade forskarna sin slutsats: Trots ett högre inköpspris kan elbilar spara pengar för både ägaren och samhället på lång sikt.

I undersökningen antog forskarna att varje bil hade en livslängd på 15 år. Den årliga körsträckan uppgick till 2000 mil om året. Resultatet redovisade forskarna sedan i ett interaktivt gränssnitt som går att hitta här.

I graferna grupperade sig bilarna i tre tydliga områden baserat på sina utsläppsnivåer. Elbilarna för sig, laddhybriderna för sig och bilarna med förbränningsmotorer i en egen gruppering.

Forsätter man sedan att jämföra de olika modellerna i grafen, ser man snabbt att en elbil dessutom är långt mycket billigare att äga än en snarlik modell med en annan drivlina. Det var det som forskarna ville illustrera med grafen.

– Vi hoppas hjälpa människor att lära sig mer om hur kostnaderna fördelas under bilens livslängd, säger professor Jessika Trancik till New York Times.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.