Missa inte: Nu måste du aktivt ansöka om klimatbonusen till din nya elbil

Nu har regeringen beslutat om ändringarna i klimatbonusen, och därmed blir det tydligt om hur de sista klimatbonuspengarna ska betalas ut. Det viktigaste är att bilköparen nu aktivt måste ansöka om bonusen.

För att få klimatbonusen måste elbilen ha beställts eller köpts senast den 8 november 2022. Den måste sedan ställas på för första gången senast den 31 mars 2024. Ansökan till Transportstyrelsen måste lämnas in senast 31 maj 2024.

Tillsammans med ansökan ska det också lämnas in dokumentation som visar när bilen har köpts eller beställts. Hur själva ansökan kommer gå till rent praktiskt kommer Transportstyrelsen förtydliga.

– För att ta hänsyn till de långa leveranstiderna som förekommer, blir det en relativt lång övergångstid under vilken ansökan om utbetalning kan göras, skriver regeringen på sin webbplats.

När det gäller leasing, taxiföretag eller vid kreditköp är det vanligt att bilen har beställts av någon annan än den som ställer på bilen för första gången. Därför görs ett undantag så att den som ställer på bilen kan få bonus på samma sätt som tidigare. Kravet är dock att beställningen av klimatbonusbilen ska ha gjorts senast den 8 november även i dessa situationer.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.