Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Eldrift

Ministern: Övertygad om att försäljningen av nya fossildrivna bilar är över 2030

Foto: Alexander Grishin/Pixabay

En ny utredning på uppdrag av regeringen föreslår att fossila drivmedel ska vara utfasade i Sverige senast 2040. Miljö- och klimatminister Per Bolund tror också att försäljningen av nya fossildrivna bilar kan upphöra redan 2030, berättar SVT Aktuellt.

Utredningen föreslår att en utfasning sker i flera steg. Det första målet är att fossila drivmedel för transporter inrikes och arbetsmaskiner i Sverige ska vara utfasade senast 2040. Sverige ska också verka för tydliga mål om förbud för nya personbilar, lätta lastbilar och tunga fordon på EU-nivå. Dessutom vill man se fler insatser för att bättre samordna och utöka utbyggnaden av publik laddinfrastruktur.

Utredningen har också tittat på andra alternativ men slagit fast att de inte är ekonomiskt försvarbara. Till exempel nämner den att förnybara drivmedel är dyrare än fossila drivmedel vilket skulle ge högre drivmedelspriser.

– En utfasning till elektrifierade fordon kan ske mycket billigare och lättare, särskilt med de senaste årets teknikutveckling i facit, säger utredare Sven Hunhammar.

Möjlighet till hemmaladdning

Samtidigt lyfter SVT kritiken om att långt ifrån alla har möjlighet att ladda sin elbil hemma idag. På den punkten försäkrar Bolund om att en utredning pågår för att alla ska ha tillgång till laddning hemma.

– Vi har en utredning som tittar på just den frågan, hur vi kan se till att alla får chansen att använda elbil och ladda hemma, även om man bor i ett flerbostadshus, säger Bolund till SVT.

Regeringens presskonferens om utfasningsutredningen finns att se i videospelaren nedan.

Utredning om att alla ska ha möjlighet att ladda hemma är tilldelad Energimyndigheten. Resultatet av den utredningen ska redovisas i augusti i år.Relaterad läsning

Skriven av

Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.

Kommentera eller läs kommentarer

Elbil

Dagens Nyheter har träffat Volvochefen Håkan Samuelsson inför börsintroduktionen av Volvo Cars. För tidningen berättar han mer om Volvos framtida planering kring nya elbilar....

Elbil

Nu ska Toyota satsa på elbilar. Med det kommer en global satsning på motsvarande 116 miljarder kronor på batterier till elbilar under de kommande...

Stöd Allt om Elbil

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons
Annons