Miljöbonusen till nya elbilar får vänta – beslut om nya pengar om en månad

Nybilsförsäljningen av elbilar går mycket bra i Sverige. Under hösten har vi sett nya rekordnivåer av andelen laddbara bilar i nybilsförsäljningen. Försäljningen är så hög att pengarna avsatta till miljöbonusen för elbilar och laddhybrider är slut för i år. Det meddelade Transportstyrelsen i förra veckan.

Först om en månad, den 25 november, tas ett nytt beslut om det blir några nya pengar för fortsatta utbetalningar inom ramen för bonus-malus. Tills dess har Transportstyrelsen pausat alla utbetalningar. För 2020 hade 1,76 miljarder kronor initialt avsatts till klimatbonusen.

I höständringsbudgeten för 2020 föreslår Regeringen flera förändringar. Där är en av punkterna att avsätta ytterligare 400 miljoner kronor till klimatbonusen och fortsatta utbetalningar.

Klimatbonusen ger den som köper en elbil 60 000kr i miljöbonus. Till nästa år finns nya förslag om en höjning till 70 000 kronor för elbilar och en mer restriktiv hållning till berättigade laddhybrider. Beslutet om den ändringen kommer längre fram i tiden.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.