Miljöaktivister försvårar bygget av Teslas fabrik i Tyskland – på paus

Tyska miljörättsorganisationen Gruene Liga Brandenburg (Gröna ligan av Brandenburg) har satt käppar i hjulet för Tesla och bygget av den nya fabriken i Brandenburg utanför Berlin. Organisationen har sedan det blev känt att Tesla skulle etablera en fabrik i området, opponerat sig mot detta. Sedan dess har man genomfört flera protester.

Röjningsarbetet där fabriken ska ligga har pågått sedan i torsdags efter ett preliminärt godkännande från det lokala miljökontoret i Brandenburg. Detta har nu Gröna ligan tillfälligt lyckats pausa genom att överklaga just detta.

Eftersom Tesla redan hunnit fälla stora delar av träden i området beordrade domstolen att arbetet skulle pausas helt och hållet. Det eftersom Tesla annars skulle hunnit bli färdiga innan domstolen tagit upp ärendet.

– Det går inte att utesluta att förslaget om rättslig skydd som anförts av Gröna ligan saknar någon chans att lyckas, skriver juryn i ett uttalande. Därför pausas arbetet helt och hållet.

Ett slutgiltigt bygglov har ännu inte lämnats. Fram till den 5 mars går byggplanerna att överklaga, därefter kommer arbetet med ett utfärda ett definitivt bygglov. Tesla planerar att ha fabriken klar till 2021.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.