Mikael Damberg och S kräver fler laddstolpar – och hemmaladdning för de i lägenhet

Kollage: Allt om Elbil / Foto Damberg: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Under förmiddagen har Socialdemokraterna presenterat ett nytt klimatpaket inför valet i höst. En del i detta paket handlar om elbilen och bättre tillgång på laddinfrastruktur. Finansminister Mikael Damberg talade bland annat om att det måste bli enklare och billigare att ställa om till ett hållbarare liv.

– Vi kommer alla att behöva bidra. Men det har varit för dyrt och för svårt för många att ställa om. Det krävs en klimatpolitik som fungerar för vanligt folk, sa Mikael Damberg under en presskonferens.

Bland annat vill man se fler publika laddstolpar. Dessutom ska det bli enklare för alla att köra elbil genom att fler har tillgång till laddinfrastruktur hemma.

– För det första. Bilen ska bli klimatvänlig och det måste bli enklare att resa klimatsmart. I Sverige säljs just nu rekordmånga elbilar, men för att kunna köra måste man kunna tanka och ladda. Vi vill undanröja dom hinder som finns mot att kunna få tillgång till egna laddstolpar. Särskilt för dom som bor i hyresrätt och bostadsrätt, sa Mikael Damberg.

– Den största delen av laddningen vet vi sker hemma och din tillgång till laddmöjligheter ska inte bestämmas av hur du bor, fortsatte Mikael Damberg.

Vidare vill Socialdemokraterna också se en ökning av antalet publika laddstolpar. Här vill man se en ökning av dagens 15 000 laddstolpar till minst 30 000 till 2030. Ett särskilt fokus ska ligga på att snabba på utbyggnaden i glesbygden.

Enklare att ladda

Avslutningsvis tog Mikael Damberg också upp tråden om att det måste bli enklare att ladda.

– Vi vill att det ska vara enklare vid publika snabbladdningsstationer. Du som laddar ska veta vad det kostar, kunna jämföra pris. Du ska inte behöva registrera dig hos en mängd olika operatörer för att ladda din elbil, sa Mikael Damberg.

Han lade sedan till att den bästa vägen framåt här är om branschen själva tar ett ansvar.

– Många gör det redan idag på ett bra sätt, men vi följer frågan noga och utesluter inte att mer behöver göras. Kanske också med lagstiftning, avslutar Mikael Damberg.

En repris av presskonferens går att se nedan:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.