Mercedes slopar EQ-namnet på elbilar 2024 – överflödigt när fossilmotorn försvinner

När Mercedes 2018 började visa det första av sina eldrivna modeller i en större satsning på elbilar gjorde man det under tillägget EQ. Först ut blev Mercedes EQC och fler följde.

Tillägget var en tydlig markering på vilken väg framåt som Mercedes valt. Från 2024 och framåt kommer Mercedes att lansera en ny generation elbilar. Lika symboliskt tydligt som man införde EQ kommer man då slopa tillägget.

Inte för att man går ifrån elbilar utan för att markera att det är överflödigt när man lämnar förbränningsmotorerna bakom sig.

Den nya plattformen som Mercedes introducerar 2024 har fått namnet Mercedes-Benz Modular Architechture (MMA). Den kommer ligga till grund för elbilar i små och mellanstora segment.

– Den nya MMA-arkitekturer introducerar en ny generation teknik, både på drivlinans sida när det gäller batterikemi, effektivitet men också själva drivlinan i sig, sa Mercedeschefen Ola Kallenius i samband med presentationen av MMA.

Från och med 2025 kommer Mercedes introducera ytterligare tre plattformar. Det är MB.EA för mellanstora till större personbilar, AMG.EA för Mercedes prestandamodeller och VAN.EA för minibussar och mindre kommersiella fordon.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.