Mercedes släpper mer prestanda i sina elbilar genom prenumeration – Europa snuvas

Mjukvaruppdateringar kan göra stora skillnader på en elbil. Det gör det möjligt att rulla ut allt från nya funktioner till mer prestanda. Nu lanserar Mercedes en sådan prestandaboost genom ny mjukvara. Men bara i USA – i Europa lirar det inte med lagstiftningen.

Ägare av Mercedes elbilar i USA kan prenumera på en boost för 1000 kronor per månad. Prenumerationen tecknas årsvis, så kostnaden blir 12 000 kronor. Boosten snabbar upp sprinten 0–100 km/h med 0,8 till 0,9 sekunder. Fullt tillräckligt för att göra en märkbar skillnad.

I basmodellen Mercedes EQE 250 ökar motoreffekten från 215 kW till 260 kW, vilket snabbar upp 0-96 km/h (0-60 mph) från 6,0 till 5,1 sekunder. På den större premiumsedanen EQS 450 ökar effekten från 265 kW till 330 kW och sprinten görs på 4,5 sekunder istället för 5,3. Boosten finns också till suvarna EQE SUV och EQS SUV.

Utöver en boost genom prenumeration kommer Mercedes på sikt också att erbjuda uppdateringen som en permanent uppgradering mot en engångskostnad. Det priset är dock inte fastställt.

I Europa uteblir möjligheten att köpa till effektboosten. I alla fall för tillfället. Modellerna är nämligen inte typgodkända för den uppgraderingen.

Tesla och Polestar hann före

Tesla har länge erbjudit liknande prestandauppgraderingar till Tesla Model 3 och Model Y. På en Tesla Model 3 Long Range får man för 19 200 kronor en förbättrad acceleration och tiden för sprinten 0 till 100 km/h går då från 4,4 till 3,9 sekunder.

På Polestar 2 är det möjligt att köpa till en liknande uppdatering. För Polestar 2 Long Range Dual Motor ökar effekten från 300 kW till 350 kW vilket påskyndar sprinten 0 till 100 km/h från 4,7 sekunder till 4,4 sekunder. För den kicken tar Polestar 10 000 kronor. Dessutom får man ett emblem att sätta på grillen för att berätta för omvärlden om att elbilen har ett par extra hästkrafter.

Polestar poängterar dock att svenska kunder måste registreringsbesiktiga sin Polestar 2 efter uppgraderingen. För boosten i Teslas elbilar krävs ingen omregistrering.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.