Mercedes och Rivian ska tillverka eldrivna skåpbilar tillsammans i Europa

Veteranen möter nykomlingen. Mercedes och Rivian ska inleda ett strategiskt partnerskap i Europa. Syftet är att tillsammans lansera eldrivna skåpbilar för den europeiska marknaden.

Det handlar initialt om två större eldrivna skåpbilar avsedda för den europeiska marknaden. En från Mercedes och en från Rivian. Genom partnerskapet hoppas man påskynda elektrifieringen av segmentet.

Målet är att bygga en helt ny produktionsanläggning för enbart eldrivna fordon i anslutning till en befintlig Mercedes-Benz-anläggning i centrala eller östra Europa. Här kommer de två modellerna produceras på en gemensam produktionslina.

Trots att tillverkningen ska ske sida vid sida så kommer de att bygga på två olika plattformar. Den första kommer bygga på VAN.EA (MB Vans Electric Architecture) som är Mercedes plattform för större skåpbilar.

Den andra modellen ska bygga på el-plattformen RLV (Rivian Light Van) som Rivian ligger bakom. Man planerar också att utforska möjligheter till framtida synergier inom partnerskapet.

De första modellerna från partnerskapet är förväntade att vara klara till omkring 2025.

– Från 2025 och framåt kommer alla skåpbilar baserade på vår nya arkitektur VAN.EA att vara helt eldrivna. Det glädjer mig att vi som en del av denna transformation nu går samman med Rivian. En mycket dynamisk och inspirerande partner med en stark teknologiposition. Vi delar investeringar och teknologi eftersom vi också delar samma strategiska ambition: att påskynda elektrifieringen av skåpbilsmarknaden med hållbara och överlägsna produkter för våra kunder, kommenterar Mercedes-chefen Mathias Geisen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.