Mercedes nya ellastbil klarar 50 mil och laddas med megawatt-hastigheter

I samband med transportbilsmässan IAA i Hannover har Mercedes visat upp sin nya eldrivna lastbil för långväga transporter. Planen är att lastbilen ska gå i produktion till 2024.

Mercedes eActros LongHaul är packad med 600 kWh i batterikapacitet. Räckvidden på en laddning är upp till 500 kilometer. Genom laddningshastigheter på omkring en megawatt ska det gå snabbt att komma ut på vägarna igen. Laddning från 20 till 80 procent ska ta strax under 30 minuter.

Drivlinan har utrustad med två elmotorer med en kontinuerlig totaleffekt på 400 kW (536 hk). Den maximala toppeffekt är dock hela 600 kW (804 hk) som kan vara nödvändigt när man ska sätta lång och tunga släp i rullning.

Batterierna i eActros LongHaul är av typen litiumjärnfosfat (LFP) och därmed fria från bland annat kobolt. Batterierna är kända för att vara tåliga och ha lång livslängd.

Samma hållbarhet har funnit med i åtanke vid tillverkningen av lastbilen Målet är att eActros LongHaul ska klara 120 000 mil El-lastbilen är designad för att uppfylla samma hållbarhetskrav som en jämförbar konventionell lastbil i Actros-serien. Det innebär 120 000 mil under en period på 10 år.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.