Mercedes lanserar EQS SUV – stor lyxig elbil med plats för sju personer

Idag har Mercedes lanserat sin nya suv som ingår i den lyxiga EQS-serien. Namnet blir logiska Mercedes EQS SUV och kapacitetsmässigt lever den upp till sitt namn.

Den delar samma långa hjulbas på 3210 millimeter med sedanmodellen EQS vilket ger en oerhört rymlig interiör. EQS SUV erbjuder sittplatser för upp till sju personer men kan med fällda baksäten lasta upp till 2 100 liter.

När andra raden är uppfälld lastar elbilen mellan 654 och 880 liter beroende på var man väljer att placera den skjutbara andra raden. Om alla sju säten används kan den lasta 195 liter bakom den tredje raden.

Kommer i två utföranden

Mercedes EQS SUV kommer att erbjudas i två utföranden. Den bakhjulsdrivna grundmodellen EQS 450+ får en räckvidd på upp till 660 kilometer. Motorn har då en effekt på 265 kW (360 hk).

För den som önskar mer prestanda finns också fyrhjulsdrivna EQS 580 som har en totalt motoreffekt på 400 kW (544 hk). I det här utförandet beräknar Mercedes att räckvidden blir upp till 613 kilometer.

Med EQS kom också Mercedes senaste teknik för snabbladdning. Här ska det vara möjligt att snabbladda med upp till 200 kW. Det innebär att det tar ungefär 15 minuter att ladda på med 250 km i räckvidd hos grundmodellen. Modellen har också stöd för Plug & Charge med kompatibla laddare vilket ska göra laddningen betydligt enklare.

För AC-laddning erbjuder Mercedes två alternativ. Som standard får du en 3-fas ombordladdare på 11 kW. Som tillval finns en 3-fasladdare med kapacitet på upp till 22 kW för den som vill ha snabbare hemmaladdning.

Interiört erbjuder Mercedes EQS SUV samma lyx som vi också ser i sedanmodellen av EQS. Här finns bland annat Mercedes nya stora Hyperscreen som tillval. Den består av flera skärmar sömlöst integrerade i instrumentpanelen. Här har förare och passagerare tillgång till Mercedes egna infotainmentsystem MBUX.

Mercedes EQS SUV får också ett system som kontrollerar luftkvalitén genom en serie sensorer. Ett högklassigt Hepa-filter ska alltid säkerställa att passagerarna i bilen andas den bästa luften, fri från partiklar, pollen och andra föroreningar.

Idag finns inga uppgifter om svenska priser. Men sannolikt rör det sig om en modell i det övre prissegmentet. Sedanmodellen har ett pris som startar på omkring 1,2 miljoner. De första leveranserna av Mercedes EQS SUV ska starta under andra halvan av 2022.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.