Mercedes EQE är här med 660 kilometer i räckvidd

I somras kom de första teaserbilderna på Mercedes EQE. Idag är det premiär för den nya elbilen. Modellen som närmast kan matchas med dagens E-klass placerar sig strax under den nyligen lanserade lyxseden Mercedes EQS.

Mercedes EQE kommer med ett batteri på 90 kWh och en räckvidd på upp till 660 kilometer. Den första modellen namngiven EQE 350 kommer med bakhjulsdrift och en motor på 288 hästkrafter (215 kW).

Senare kommer också en fyrhjulsdriven modell med beteckning 4MATIC. Dessutom lovar Mercedes redan nu en Performance-modell med en effekt på omkring 500 kW.

Snabbladdning ska vara möjlig med upp till 170 kW vilket ger 10 till 80 procent på ungefär 32 minuter. Hemmaladdning ska vara möjlig med 11 kW som standard, men som tillval finns också en ombordladdare med en effekt på 22 kW.

Interiört är likheterna många med Mercedes EQE. Bland annat går EQE få med Mercedes nya Hyperscreen, vilket är de tre skärmarna som sömnlöst är integrerade i instrumentbrädan och bildar bilens infotainmentsystem.

Även om EQE är kortare än EQS så ska det finnas gott om utrymme för fem personer. Den är betydligt rymligare än dagens E-klass och den elektriska drivlinan är medför en högre sittposition. Bagageutrymmet lastar 430 liter vilket gör det 5 liter större än det i Tesla Model 3.

Bland de mer lyxigare funktioner och tillval nämns HEPA-filter i ventilationssystemet och automatiskt öppnande komfortdörrar. Dessutom går det att välja till bakhjulsstyrning för snävare svängradie. EQE kommer också med automatiskt parkering där bilen själv, på utvalda parkeringsplatser ska kunna åka och parkera själv efter att den släppt av passagerarna.

Ännu finns inga svenska priser på Mercedes EQE eller någon tilltänkt leveransstart. Men antagligen kommer den under 2022. I samband med bilmässan i München som startar i veckan kommer Mercedes visa upp mer av elbilen. Det är mycket möjligt att vi får mer detaljer då.

https://www.youtube.com/watch?v=9cxusTK5eSc
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.