Mercedes elbil som ska utmana Tesla Model 3 kommer 2024

Mercedes har lanserat en hel del elbilar. Fram tills nu har de varit av modell större, men snart kommer också fler modeller i EQ-serien som ska utmana elbilar i storlek med Tesla Model 3 eller Polestar 2.

Genom nya plattformen Mercedes-Benz Modular Architechture (MMA) kan man introducera elbilar i små och mellanstora segment. En tänkbar placering är en modell på instegsnivå motsvarande Mercedes C-Klass.

Däremot planerar Mercedes att höja lyxnivån inom instegssegmentet. Man minskar också antalet karosstyper från sju till fyra vilket kommer innebära färre modeller. Mercedes räknar med att tappa marknadsandelar, men samtidigt kommer man kunna höja priserna och öka vinstmarginalen.

– Den första produkten på den nya plattformen (MMA) kommer att visa vägen framåt. Dessa förändringar kommer att omplacera Mercedes-Benz i segmentet, för att mer passa de kräsna kundernas önskemål, skriver Mercedes i ett pressmeddelande.

Under ett pressevenemang visade Mercedes för första gången upp silhuetten på instegsmodellen baserad den nya MMA-plattformen. Den ser du överst i den här artikeln. Planen är att introducera modellen till 2024.

– Den nya MMA-arkitekturer introducerar en ny generation teknik, både på drivlinans sida när det gäller batterikemi, effektivitet men också själva drivlinan i sig, sa Mercedeschefen Ola Kallenius under evenemanget.

Kallenius berättade också att det nyliga framgångsrika testet av Mercedes Vision EQXX som körde 1000 kilometer på en laddning är en demonstration på en del av tekniken vi kommer få se i MMA-plattformen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.