Mercedes el-lastbil korsade alperna utan att ladda inför världspremiären

Mercedes har genomfört en framgångsrik testkörning över Alperna med den batterielektriska lastbilen eActros 600 för långväga transporter. Lastbilen var lastad till en totalvikt på 40 ton och kördes från Stuttgart i södra Tyskland, över Alperna till Bolzano i norra Italien.

Det är en enkel resa på 530 kilometer och tog sju timmar. Väl framme i Bolzano tog Mercedes ingenjörer ett laddstopp, vände sedan och körde hemåt igen utan något ytterligare laddstopp.

Trots den krävande topografin klarade alltså den eldrivna lastbilen den betydande sträckan på över 1000 kilometer med endast ett laddstopp. Det är en tydlig kraftmätning på hur långt utvecklingen av eldrivna lastbilar har kommit.

Mercedes eActros 600 har tre koboltfria järnfosfat-batteripaket med en total kapacitet på 600 kWh. Den drivs framåt av två elmotorer som genererar en kontinuerlig effekt på 400 kW och en toppeffekt på 600 kW.

Mercedes har designat eActros 600 för att uppfylla samma krav på hållbarhet på fordon och komponenter jämförbart med en dieseldriven lastbil. Långdistanslastbilen ska klara eActros 1,2 miljoner kilometer på tio års drift.

Världspremiären för Mercedes eActros 600 kommer hållas den 10 oktober klockan 10.00, och serieproduktionen kommer starta 2024. Premiären kan du se via denna länken.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.