Mercedes el-lastbil klarar 400 kilometer och levererar gods bullerfritt i tätorterna

Pressbild: Mercedes

Allt fler lastbilstillverkare har satt siktet på att lansera el-lastbilar för lokala transporter. Idag lanserade Mercedes sin eldrivna lastbil.

Mercedes eActros kommer 400 kilometer på en laddning med en totalvikt på antingen 19 eller 27 ton beroende på om man väljer två eller tre axlar. Den har två vätskekylda elmotorer som levererar upp till 536 hästkrafter (400 kW) maxeffekt eller 440 hk (330 kW) kontinuerlig effekt

Den elektriska drivlinan kommer med flera fördelar. Dels erbjuder den maximal vridmoment från första varvet vilket gör det lätt att krypköra i stadstrafiken. Dessutom är den helt tyst vilket kommer möjliggöra utkörning även på kvällar och nätter.

Snabbladdning är möjlig med upp till 160 kW vilket laddar lastbilen från 10 till 80 procent på drygt en timme. Batterierna är monterade lågt längs ramen är dessutom lätt utbytbara. Den låga tyngdpunkten ger bra balans även vid full last.

Tillverkningen av eActros startar i höst. Mercedes skriver också att man planerar för en version för långväga transporter, den kommer dock först 2024.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.