Mer landar miljardkontrakt för nya moderna laddstationer i Tyskland

Framtidens laddstationer från Mer.

Norska laddningsoperatören Mer plockar hem ett miljardkontrakt i Tyskland. Efter att ha vunnit en statlig upphandling ska Mer bygga 700 snabbladdningspunkter fördelade över 83 stationer längs landets motorvägar. Det till ett värde av 170 miljoner euro, motsvarande 2 miljarder kronor.

Upphandlingen är en del av projektet Deutschlandnetz som är en större omfattande satsning på snabbladdning. Målet är att det ska vara mellan 15 till 30 kilometer mellan varje station. Det ska göra det möjligt att nå närmaste snabbladdare på bara några minuter oavsett var man befinner sig i landet.

– Det här är en gigantisk händelse, fantastiskt för Tyskland som land, och för världen. För Mer är detta ett superviktigt kontrakt som passar perfekt in i strategin att bli en ledande aktör i Europa, säger Kristoffer Thoner, VD på Mer.

Så kan de nya stationerna se ut.

Mer kommer att bygga stora stationer med fokus på hållbarhet och med en nära koppling till lokala företag som kan erbjuda faciliteter och bekvämligheter. Elen kommer från förnyelsebara energikällor och laddstationerna kommer att få takkonstruktioner i trä med solpaneler. Utbyggnaden är planerad under perioden 2024 till 2026.

Satsningen inom Deutschlandnetz inkluderar närmare 1 000 platser och totalt cirka 8 000 snabbladdningspunkter. Målet är att täcka de ”vita fläckarna” längs Tysklands vägar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.