Medvind: Northvolt säkrar finansiering efter finansiering

Northvolt Ett - Skiss av blivande fabrik i Skellefteå

Det blåser medvind för den svenska batterifabriken Northvolt. I veckan kom nyheten om att IKEA vill investerar i fabriken. Det går helt i led med Ikeas planer på att börja sälja solcellspaneler i år.

Strax därefter gick Europeiska Investeringsbanken ut med att de beviljat ett lån på 3,8 miljarder kronor. Idag kom också nyheten att Tillväxtverket skjuter till 30 miljoner kronor.

Tillväxtverket kommenterar det hela: ”Satsningen är strategisk för regionen, Sverige och industrin i Europa. Europeiska Investeringsbankens engagemang visar att EU-kommissionen ser batteritillverkning och återvinning av batterier som viktigt när vi går från fossil till förnybar energi”.

Totalt behöver Northvolt ungefär 12 miljarder kronor. Scania och BMW är företaget som tidigare meddelat att de satsat på Northvolt.

Nyligen gick också Volkswagen ut med att de ska bygga en egen batterifabrik i Tyskland, tillsammans med Northvolt. Där skjuter Volkswagen in 10 miljarder kronor.

Den första fabriken uppe i Skellefteå hoppas Northvolt ha klart mot slutet på nästa år. Markarbetet är påbörjat och ett byggbolag ska påbörja bygget av 100 000 kvadratmeter fabrikslokal med byggstart i sommar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.