McLarens eldrivna hyperbil måste bli superlätt

Ersättaren till McLaren P1 väntas bli eldriven när den lanseras mot slutet av det här årtiondet. Arbetet med utvecklingen av en helt eldriven McLaren pågår för fullt, och håller biltillverkarens ingenjörer ”väldigt sysselsatt”.

Men vägen framåt har inte varit helt given. Utmaningen har varit att försöka skapa något som också behåller McLarens DNA. Den största utmaningen är att hålla nere vikten. McLaren själva vill att den kommande elbilen ska väga som en McLaren 750, alltså runt 1200 kilo.

– Vi vill göra en bil som är jämförbar med 750 viktmässigt. Vi behöver inte 2000 hästkrafter. Vi jobbar på ett koncept för det, vi utforskar det och vi har riktigt bra idéer. Men det måste överträffa vad vi gör på en bensinbil, berättar McLaren-chefen Michael Leiters för AutoCar.

McLaren 750s.

Han är tydlig med att betona att överträffa inte bara betyder motorstarkare. Det hade varit lätt med en elbil. För McLaren handlar det om att skapa en bättre bil när det kommer till väghållning och dess smidighet.

– Kanske till slutet av årtiondet, ger Michael Leiters som svar på frågan om när en elbil kan vara klar. Elbilar är dock inget som McLarens kunder efterfrågat. Men Michael menar att man måste vara lyhörd för omvärlden:

– Tiderna förändras och vi måste förbereda oss för nya tider. Framgången med 750S visar att våra kunder älskar bensinbilar, men det kanske finns andra kunder och de är intresserade av andra saker, avslutar Michael Leiters.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.