Mazda sätter plan för elbilar – tre steg fram till fullskalig lansering 2028

Mazda ska komma ifatt i skiftet till elbilar. Målet är att elektrifiera alla sina modeller fram till 2030. För att nå dit har Mazda lagt fram en plan i tre steg, och knutit flera strategiska partnerskap som ska säkra elmotor och annan teknik för elbilar.

Bland de nya partnerna finns Fukuta Electric & Machinery som utvecklar elmotorer till elbilar och komponentleverantörerna Imasen Electric Industrial och ROHM. Mazda investerar totalt 10,6 miljarder dollar fram till 2030.

Mazda delar upp sin satsning på elbilar i tre delar. I den första fasen kommer man att nyttja befintlig teknik och kunskaper inom bolaget. Det för att ta fram attraktiva produkter som en förberedelse inför en större omställning.

Under den andra fasen kommer man sedan att introducera ny hybridteknik och nya helt eldrivna modeller som Mazda ska lansera på marknader där elektrifieringen går snabbt framåt. Detta steg kommer att ske mellan 2025 och 2027.

I den tredje fasen som påbörjas 2028 kommer Mazda presentera en fullskalig lansering av elbilar. Först då ska man också överväga att investera i batteriproduktion. Mazda uppskattar att den globala försäljningen av elbilar kan ligga på mellan 25 och 40 procent från och med 2030.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.