När Tesla revolutionerade världen för 10 år sedan med Tesla Model S fick också frunken revansch. Alltså det där extra lastutrymmet fram i bilen. Vi har så klart sett det i andra bilar tidigare. Volkswagen Beetle har frunk. Porsche 911 har frunk.
Skillnaden är dock att den klassiska bubblan och sportiga Porschen istället saknade bagageutrymme baktill. Där satt istället bilens motorrum. Hos Tesla Model S och dess syskon finns det både bagage fram och bak. Motorerna och dessa komponenter är betydligt mindre än en komplett förbränningsmotor och sitter kompakt placerade mellan hjulparen.
Frunken och elbilen har genom Tesla på sätt och vis blivit synonyma med varandra. Jag ska erkänna att jag öppnar huven på alla nya elbilar jag har tillfälle att spana in. Det finns också en smått känsla av besvikelse när det inte finns en frunk.
Men måste frunken finnas?
Jag tror den frågan egentligen har flera svar. Den är nog lika enkel att besvara som frågan ”Hur långt är ett snöre?”. I en sedanmodell med begränsat utrymme som Tesla Model S eller Model 3 bidrar frunken med att öka lastvolymen rejält.
Tesla hade så klart kunnat utforma sina bilar på ett helt annat sätt utan frunk. Istället hade man kunnat flytta fram motorer och elektronik och kanske fått en större kupé? Nej, Tesla valde att inte gå den vägen. Det har däremot en annan biltillverkare gjort.
När Volkswagen utvecklade VW ID.3 valde man att skippa frunken och istället sitter mycket av bilens elektronik där. Hjulbasen blev längre jämfört med en i storleksordningen likvärdig bil, överhänget mindre och nosen kortare. Det gav Volkswagen möjlighet att utöka kupéutrymmet istället. Volkswagen ID.3 beskrivs ofta med orden ”liten som en Golf men med kupéutrymme som en Passat”. Återigen ett högst medvetet designval.

Men det finns något som många frunkfria elbilar saknar
Min besvikelse när en elbil saknar frunk grundar sig inte på hur mycket jag kan lasta i bilen. Stora bilar lastar mycket. Små bilar lastar lite. Så är det bara. Min besvikelse grundar sig på något helt annat. Jag använder inte frunken i vardagen. Jag lastar inte in mina ICA-kassar där eller lägger min väska där. De hamnar i mitt städade bagageutrymme.
Frunken använder jag till något helt annat. Här lägger jag en grej som jag inte vill lägga ihop med matvaror eller rena väskor. Nämligen min laddkabel. Min smutsiga, leriga, grusiga och blöta laddkabel som har legat på marken.

Min besvikelse med elbilar som saknar frunk grundar sig istället i att de saknar lättillgänglig förvaring av laddkabeln. När laddkabeln ligger i bagaget ihop med väskor, shoppingpåsar och annat blir den genast mycket mer otillgänglig och malplacerad. Dessutom känns det ofräscht att slänga in en smutsig kabel ihop med veckans veckohandling eller de nya plaggen från shoppingrundan på stan.
Många elbilar idag behöver smartare förvaring av laddkabeln. En bra förvaring av laddkabeln har följande:
- Ett utrymme som inte måste används till annat.
- Ett utrymme som är lättillgängligt och lätt att öppna.
- Ett utrymme som kan hantera en smutsig laddkabel.
Det finns flera elbilar som idag har ändamålsenliga fack där laddkabeln kan förvaras. Vissa har ett sidofack i bagageutrymmet och andra modeller har en liten låda under framhuven ovanpå all elektronik.
Men gemensamt är ändå att utrymmena oftast fallerar på en eller flera av punkterna ovan. Det kan vara att utrymmet ändå inte går att nå när man lastat in något annat i bagage. Eller att den där framhuven ska öppnas med en trög och dold spak under instrumentpanelen precis som när man ska in i det förbjudna motorrummet.
Jag vill se smart förvaring för laddkabeln!
Kommentera