Många fördomar om elbilar stämmer inte visar undersökning från Circle K

Pressbild: Circle K.

Ett av de vanligaste argumenten mot att byta till elbil är att det är ont om laddplatser. Det visar en undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Circle K. Men för bilägare som tagit klivet till elbilar, är det, och många andra argument mot elbilar inte en verklighet i samma utsträckning.

I undersökningen framhåller 44 procent bristande laddinfrastruktur som det främsta skälet att inte byta till elbil idag. Men när frågan riktas till elbilsägare uppger dock bara 35 procent att det är ett problem, medan hela 36 procent säger till och med tvärtom, att det inte är ett problem alls.

– Infrastrukturen av laddare längs vägen har exploderat de senaste åren och det börjar se riktigt bra ut i stora delar av landet. Vi har en bit kvar tills vi är där vi vill vara, men det är tydligt att det fungerar allt bättre för de som vill att ta elbilen även på långresor i landet, säger Jenni Alterling, Senior Manager E-mobility på Circle K.

Kan inte ladda hemma

Ett av de mer konkreta argumenten mot att byta till elbil är att man saknar möjligheten att ladda hemma. Av de tillfrågade som idag kör en bil med traditionell motor uppger 29 procent att det är just bristen på möjligheten att kunna ladda hemma som håller dem tillbaka.

En annan oro är kombinationen kyla och elbil och att räckvidden inte blir tillräckligt under vintern. 28 procent uppger att det är den främsta orsaken till att inte byta till elbil idag. I verkligheten uppger dock 47 procent att det inte är ett problem alls, enligt undersökningen. Det medan 22 procent av elbilsägarna tycker räckviddstappet på vintern är ett bekymmer.

– Elbilar och kyla är lite av ett typexempel där det finns många förutfattade meningar. I verkligheten tycks skillnaden mot traditionella bilar på just det området vara väldigt liten och även om elbilar drar mer el i stark kyla är det uppenbart inget som oroar en majoritet av våra elbilsförare, fortsätter Jenni Alterling.

Överens om för höga priser

Ett annat argument som både förare av bilar med traditionell motorer och de som kör elbil är helt överens om är inköpspriset. 58 procent av de som kör en bil med traditionell motor uppger inköpspriset som ett huvudargument mot att byta till elbil. 59 procent av elbilsägarna upplever också det högre inköpspriset som ett problem.

– En bred tolkning av undersökningen pekar på att elbilsägarna generellt är väldigt nöjda. Flera av de orosmoment som finns innan man byter är uppenbarligen inte lika stora när man väl börjar använda elbilen och det verkar även finns en generellt högre tilltro till tekniken bland de som redan bytt, avslutar Alterling.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.