Många av Teslas snabbladdare har blivit olagliga i Tyskland

Tesla har tidigare i år öppnat upp flera av sina Supercharger-stationer för andra bilmärken i totalt tolv länder. Det har gett ett stort tillskott på snabbladdare för många av Europas elbilister. Nätverket är idag Europas största publika laddnätverk med 150 kW+ snabbladdare.

Men i Tyskland har Tesla stött på patrull i samband med öppnandet av Supercharger-stationerna. Det rapporterar tyska tidningen Handelsblatt, som skriver att ”Tesla driver det största antalet illegala laddstationer i Tyskland”.

Regelverket säger nämligen att alla snabbladdare i landet måste ha en kalibrerad kWh-räknare som exakt mäter den laddade strömmen. Antalet laddade kWh måste sedan framgå på en display på snabbladdaren. Något som Teslas avskalade snabbladdare saknar.

Det var inte ett problem när Teslas snabbladdare endast var öppna för andra Tesla-förare, men när de öppnades upp och därmed blev ”offentliga” uppstod helt nya krav.

Thomas Weberpals vid Bayerns statskontor säger till tidningen att det är Teslas ansvar att uppfylla kraven och att företaget jobbar på att lösa det. Tidningen uppger att myndigheterna för tillfället inte har någon avsikt att agera mot Tesla.

Tidningen skriver också att det finns flera andra laddoperatörer som inte heller uppfyller kraven, men att Tesla är det enskilt största nätverket med snabbladdare som bryter mot regelverket.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.