M Sverige både hyllar och kritiserar Tesla: ”Tre förbättringarna som gynnar ägarna”

Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på M Sverige.

Bilisternas konsumentorganisation M Sverige uttalar sig nu om Tesla, som menar att märkets bilägare hamnat i en knivig situation orsakat av Teslas agerande på marknaden. Tesla sticker ut med många fördelar, men de har också områden som de måste bli bättre på menar Carl-Erik Stjernvall, som är teknisk expert och hållbarhetsansvarig på M Sverige.

– Det finns absolut fördelar för konsumenter med bilarna, som nollränta, inga utsläpp, ett eget laddnätverk, erbjudanden om fri laddning som man hade förut och ett försprång när det gäller självkörande teknik, inleder Carl-Erik Stjernvall.

Samtidigt menar han att intresset för bilarna har minskat på grund av kontroverser kring företagets ledning. Något som han historiskt poängterar är mycket ovanligt i branschen, men något som i allra högsta grad kan påverka andrahandsvärdet negativt. Det är bland annat något som organisationens medlemmar vittnat om.

Bör ta återkallelser på allvar

Återkallelser kan vara vardagsmat för nybilsköpare och han hyllar Teslas förmåga att kunna åtgärda många av dessa digitalt på distans genom mjukvaruuppdateringar. Men han ställer sig mer kritiskt till att Tesla är mer återhållsamma kring att åtgärda fysiska problem, så som bärarmar och hjulupphängning.

– Visst kan bilägare rynka på näsan om den nya bilen återkallas och ska in på verkstaden på grund av ett fel. Men alternativet att allvarliga fel lämnas utan åtgärd är värre, det visar på att Tesla kanske inte valt rätt väg, förtroendet har absolut fått sig en törn på det här området, menar Carl-Erik Stjernvall.

Han lyfter fram resultat på bilprovningen där många av Teslas bilmodeller på vissa punkter har fler nedslag än medelbilen. Det var först för någon vecka sedan som Tesla valde att acceptera kostnaden för vissa åtgärder gällande hjulupphängningen på äldre Model S och Model X.

Att man valt att inte följa vissa ARN-beslut är också något som påverkar bilden av företaget.

Följer inte normer

M Sverige menar också att Tesla inte följer etablerade konventioner på den svenska marknaden. Man lyfter bland annat fram att Tesla inte erbjuder anställda ett kollektivavtal vilket har skapat kontroverser och lett till en strejk från fackligt håll som nu är inne på sitt andra år.

Tesla får också kritik för de många och hastiga prisökningarna och prissänkningarna vilket bidrar till osäkra värderingar, något som han menar drabbar ägare som ska sälja sin bil. Han noterar att 32 procent av Tesla-bilarna är prissänkta på annonssajten Blocket, medan snittet för alla personbilar i Sverige är 20 procent. Det visar på att Teslas bilar är svårare att prissätta än andra, och att säljarna hade högre förväntningar på andrahandsvärdet.

Tesla får också kritik kring sina rutiner för reperationer. Bland annat att man inte accepterar användande av begagnade delar vid exempelvis krockreparationer, något som annars varit praxis i branschen i Sverige under lång tid. Ett beslut som driver upp försäkringskostnader, menar man. Det återspeglas i en självrisk på vagnskadegarantin som är markant högre än snittet, och ligger på mellan 13 000 till 16 000 kronor.

Slutligen får Tesla också kritik för att man väljer att sälja vidare sina utsläppsrätter till andra bilkoncerner. Teslas egna bilar är klimatsmarta men på det större planet blir delar av den effekten utraderad när det blir möjligt för för någon annan att sälja en bil som inte är klimatsmart.

Så kan Tesla bli bättre

Carl-Erik Stjernvall och M Sverige riktar ett par förslag till Tesla och TM Sweden om vad de kan göra för att förbättra för Tesla-ägare:

– För att bygga upp ett förtroende hos köparna behöver Tesla justera sitt erbjudande, ge bilägare som fått rätt i ARN det beslutet anger, jobba med att få ned försäkringskostnaden och göra det möjligt att arbeta med begagnade delar. Man måste helt enkelt hantera tekniska brister på det sätt marknaden förväntar sig, säger Carl-Erik Stjernvall.

Nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad med Allt om Elbils nyhetsbrev. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.