Lucid Motors har det svårt med leveranserna – höjer priset på lyxiga elbilen

I höstas startade Lucid Motors leveranserna av den superlyxiga elbilen Lucid Air, men produktionen har initialt gått långsamt. Förra året lyckades man bara leverera 125 bilar från en orderbok med 30 000 beställningar.

När Lucid Motors nu redovisar leveranssiffrorna för årets första kvartal visar det att produktionstakten även gått på sparlåga under den första delen av det här året. En av anledningarna är att Lucid är hårt drabbad av komponentbrist.

Under årets första kvartal har produktionen varit begränsad till 700 bilar. Av dessa levererade man sedan 360 stycken. Peter Rawlison, VD för Lucid Motors, försäkrar oss om att produktionen inför det här kvartalet kommer att öka.

– Enbart i april levererade vi långt över 300 fordon vilket visar vår accelererande produktionstakt, säger Peter Rawlinson i ett uttalande.

– Vi fortsatte att göra framsteg under första kvartalet 2022 trots pågående globala utmaningar i leveranskedjan. Vi närmar oss slutet av leveranser av Lucid Air Dream Edition. Nu börjar vi leverera Lucid Air Grand Touring med en EPA-beräknad räckvidd på upp till 830 kilometer, säger Peter.

Skriver ner prognosen. Till följd av leveransutmaningarna skriver Lucid Motors ner sin prognos på 20 000 fordon under 2022 till 12 00–14 000 fordon. Samtidigt höjer man priserna på samtliga modeller från och med sommaren ”till följd av en föränderlig världssituation”.

Idag kostar Lucid Air i USA från 139 000 dollar, motsvarande 1,37 miljoner kronor. Till sommarens höjs det priset till 154 000 dollar. I slutet av det här året kommer också en betydligt lägre prissatt instegsmodell, döpt till Air Pure. Den ska starta på 85 000 dollar, motsvarande 850 000 kronor istället för initialt kommunicerade 77 400 dollar.

Lucid Motors har ännu inte startat de globala leveranser av Air. Brittiska AutoCar ska dock ha kommit över uppgifterna Lucid Air kan komma till Europa redan i sommar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.