Lucid Motors får rekordstor order på 100 000 elbilar

Uppstickaren Lucid Motors har i ett lugnt och kontrollerat tempo börjat rulla ut sin lyxiga elbil Lucid Air. För några dagar sedan kom uppgifterna om att en lansering i Europa och Mellanöstern kan ske till sommaren.

Idag berättar Lucid Motors att man fått den första stora beställningen utanför USA:s gränser. Det är Saudiarabiens regeringen som lagt en beställning på 100 000 elbilar med en leverans under en tioårsperiod.

– Att leverera upp till 100 000 Lucid-elbilar i Saudiarabien är ännu en viktig milstolpe i vår acceleration av hållbara transporter över hela världen, säger Peter Rawlinson, VD på Lucid Motors.

Det initiala åtagandet är visserligen på 50 000 fordon, men om landet vill ska de kunna dubbla volymerna. Satsningen är en del i landets mål att bli klimatneutrala och göra sig oberoende av fossila bränslen – något som idag är en stor del av landets ekonomi.

– Vi är glada över att stötta Saudiarabien i att uppnå sina hållbarhetsmål och nollutsläppsambitioner som är en del av Saudi Vision 2030 och Saudi Green Initiative. Det genom att leverera våra avancerade lyxbilar till landet, tillägger Peter Rawlinson.

Det rör sig om små volymer under de första åren. Senast under andra kvartalet av 2023 ska de första leveranserna vara på plats. Då är den förväntade årsvolymen 1 000 till 2 000 fordon. Det ska sedan skalas upp till 4 000 till 7 000 fordon årligen runt 2025.

Lucid Motors har tidigare berättat att man kommit överens med Saudiarabien om att öppna en bilfabrik i landet. Det hela är ett steg i att diversifiera landets ekonomi genom att bli ett tillverkningsnav för elbilar i regionen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.