Lotus visar teaserbild på fyra nya elbilar – första kommer 2022

På sätt och vis är cirkeln nu sluten. För tretton år sedan började Tesla tillverka elbilen Tesla Roadster som byggde på chassin från Lotus Elise. Nu är det hög tid för Lotus att själva storsatsa på elbilar.

Idag ger den brittiska biltillverkaren Lotus, som Geely numera är storägare i, oss en tjuvtitt på fyra nya elbilar. Den första elbilen kommer redan 2022. Tillverkningen kommer att ske i en ny fabrik i Wuhan, Kina. Invigningen av fabriken är redan innan slutet på det här året.

Den första elbilen av de fyra är en mellanstor SUV som ska utmana Tesla Model X och Audi e-tron. Året därefter följer en mellanstor fyrdörrars coupé som ska utmana premiumbilar i sedanklassen.

Lite längre fram, omkring 2025 kommer en SUV-modell mindre än den första som närmast ska kunna motsvara en elbil i storlek med Tesla Model Y. Den fjärde bilen i satsningen som kommer 2026 är en eldriven sportbil.

Elbilarna kommer att bygga på en ny plattform som fått namnet Lotus Premium. De kommer att använda batterier på mellan 92 och 120 kWh och ha en högkapacitets arkitektur på 800 volt. Plattformen ska kunna leverera rejält med kraft och 0-100 km/h ska gå på under tre sekunder för de mer sportiga modellerna.

– Detta är en viktig dag i omvandlingen av Lotus-verksamheten och varumärket. Lotus Technology kommer att påskynda innovationen som alltid har varit kärnan i verksamheten, säger Feng Qingfeng, VD för Lotus-gruppen.

– Tillsammans kommer teamet i Kina och Storbritannien att stärka vår resa mot en utökad, intelligent och elektrisk framtid och leva upp till de ambitioner och förväntningar som Lotusmärket stått för i 73 år, avslutar Feng.

Eldriven supersportbil sedan tidigare

Sedan tidigare har Lotus visat upp supersport-elbilen Lotus Evija. Den kommer dock att byggas för hand i Storbritannien i en begränsad upplaga om 130 exemplar. Priset för den startar på 20 miljoner kronor. Då får du i prestandaläget upp till 2000 hästkrafter och en topphastighet på 320 km/h. 0-100km/h sker på under 3 sekunder och 0-300 km/h på nio sekunder. De nya modellerna lär bli betydligt lägre prissatta och nå betydligt högre produktionsvolymer.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.