Lotus Type 133 ska utmana Porsche Taycan och Tesla Model S

Geely-ägda Lotus lanserade förra året ”hyper-suven” Lotus Eletre. En kraftfull premiumsuv med imponerande prestanda. Senare i år kommer Lotus lansera ytterligare en elbil. Denna gången i form av en sedan som går under arbetsnamnet Lotus Type 133. En elbil som ska utmana Porsche Taycan och Tesla Model S.

Nu kommer de första uppgifterna om modellen. Den kommer att få samma batteri som sitter i Lotus Eletre som har en kapacitet på 112 kWh. Det kommer räcka till att leverera en räckvidd på över 650 kilometer på en laddning.

Uppgifterna kommer från brittiska Autocar som intervjuat Lotus affärschef Mike Johnstone. På frågan hur den kommer att stå sig mot rivaler som Porsche Taycan svarar Mike:

– När du tittar på prestanda kommer vi att placera oss bra, både när det gäller köregenskaperna och hastigheten 0 till 100 km/h.

Lotus Eletre kan snabbladda med effekter på upp till 350 kW och det är också något som kommer att spilla över till Lotus Type 133. Här bekräftar Lotus att det ska ta mindre än 20 minuter att ladda batteriet från 10 till 80 procent.

– Vi har ett antal viktiga saker som vi har tagit från Eletre [till Type 133], som kommer att ge oss många pluspoäng och en god differentiering, avslutar Mike.

Lotus Eletre till vänster, följt av ”Type 133” och två ytterligare modeller.

Vad Lotus Type 133 egentligen kommer heta är inte officiellt. Tidigare i år syntes en prototyp till på en testbana – i den spekuleras det om namnet Lotus Envya.

Premiären av Type 133 är planerad till detta året. Den kommer komplettera Lotus tre befintliga elbilar Evija, Emira och Eletre. Planerna framåt inkluderar också ytterligare en sportbil och en mindre suv.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.