Livslängden på batterier i Tesla imponerar

Äldre Tesla med fejkgrill.

Nya sammanställningar visar att batterier på många äldre elbilar håller längre än många väntat. Tidiga rapporter om att batterierna håller länge kom från bland annat taxiförare som snabbt lade på många mil på sina bilar.

Denna gång är det ett Tesla-forum i Holland där man samlat in data om 372 Tesla Model S och Model X från hela världen. Datan visar att den största försämringen sker under de första milen.

Under sina 5000 första mil har bilarna i stort endast tappat 5% av sin kapacitet. Först efter 30 000 mil verkar kapacitet gå under 90%.  Statistiken från forumet finns sammanställd i en graf som du kan se nedan.

Livslängd på elbilars batteri

Att batterier i elbilar tappar kapacitet är en naturlig del av batteriets livscykel. Tesla reserverar sig mot den naturliga processen i sina garantier och anger inga siffror för Model S eller Model X. I samband med Tesla Model 3 har man dock sagt att batterikapaciteten inte kommer att understiga 70% under bilens garantitid.

Tesla officiella rekommendation kring batterier och livslängd är att aldrig ladda batteriet fullt. Om man håller den dagliga laddningen till ungefär 70% kommer batteriet få bäst livslängd.

Omfattande planer på batteriutbytesprogram, i stil med de Nissan utlovat verkar alltså inte vara aktuellt för Tesla, för tillfället.

Källa: MaxRange Tesla Battery Survey

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.