Listan: Skiftet till elbilar nu ett faktum i 31 länder

Försäljningen av elbilar ökar på de flesta marknaderna i stora delar av världen just nu. BloombergNEF kikar för tredje året i rad på vilka marknader som nått en betydande andel med elbilar i sin nybilsförsäljning. Det enligt teorin att övergången till elbilar sker genom en S-kurva där den oundvikliga brytpunkten för när elbilen bara kommer fortsätta ta nya marknadsandelar sker vid fem procent.

Bloomberg listar nu de länderna som passerat denna femprocentsgräns och dessutom när de gjorde det. En jämförelse med samma undersökning från förra året visar att det tillkommit åtta länder på årets lista. Listan består nu av 31 länder. De nya länderna som tillkommit i år är Israel, Rumänien, Slovenien, Estland, Bulgarien, Italien, Grekland och Turkiet.

– När tillräckligt många elbilar säljs, så får du en god cirkel. Att fler elbilar syns betyder att fler ser dem som vanliga, biltillverkare är mer villiga att investera på marknaden och laddningsinfrastrukturen expanderar, förklarar Corey Cantor, EV-analytiker på BloombergNEF.

Det finns ändå variationer på hur övergången sker på olika marknader, delvis beroende på incitament och drivkraften från samhället. Kina nådde brytpunkten kvartal fyra 2020 och överpresterar mot snittet med en högre andel nya elbilar än väntat, medan exempelvis Storbritannien som nådde brytpunkten redan i kvartal två det året ligger under snittet.

De 31 länderna som Bloomberg listan ser du i tabellen nedanför.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.